flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Робота суду в правовому режимі воєнного стану

28 лютого 2022, 14:50

У зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України 24 лютого 2022 року Указом Президента України в Україні введено воєнний стан.

Відповідно до статті 26 Закону України "Про правовий режим воєнного стану", правосуддя на території, на якій введено воєнний стан, здійснюється лише судами.

Навіть в умовах воєнного або надзвичайного стану робота судів не може бути припинена, тобто не може бути обмежено конституційне право людини на судовий захист.

У зв’язку з цим повідомляємо, що Васильківський районний суд Дніпропетровської області продовжує працювати з урахуванням положень Закону України «Про правовий режим воєнного стану".

Разом з тим, закликаємо громадян, учасників судового процесу:

  • переважно, користуватися правами, визначеними процесуальним законодавством для звернення до суду (надання письмових пояснень, відзиву на позовну заяву (відзиву); відповіді на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву) у дистанційному режимі (ст.174 ЦПК України, ст. 159 КАС України).
  • Заяви, клопотання до суду надсилати на офіційну електронну адресу суду як через особистий кабінет у системі «Електронний суд», так і на електронну адресу суду inbox@vs.dp.court.gov.ua із застосуванням кваліфікованого цифрового підпису.
  • Брати участь в судових засіданнях в режимі відеоконференцзв’язку з приміщення іншого найближчого суду або з використанням власних засобів за допомогою сервісу EASYCON.

Це дозволить суду забезпечити оперативний та якісний захист прав та законних інтересів осіб у цей нелегкий для нашої держави час та безпеку учасників судового розгляду.

Отже, не зважаючи на воєнний стан, законність на території району буде забезпечено, а тому відсутні будь-які підстави для поширення панічних настроїв.

У випадку загрози життю, здоров'ю та безпеці відвідувачів суду, працівників апарату суду, суддів головою суду оперативно прийматиметься рішення про тимчасове зупинення здійснення судочинства до усунення обставин, які зумовили припинення розгляду справ.